Brochure Vacatures Afspraak

Transformeren is zo veel meer dan verbouwen.

Transformatie architectuur

Verbouw, hergebruik en restauratie komen vaak gecombineerd voor in een ontwerpopgave. Wij maken steeds minder onderscheid tussen deze disciplines omdat ze vaak gezamenlijk voorkomen in veel van onze projecten.

Het integreren van disciplines leidt tot nieuwe inzichten en oplossingen, dit noemen wij al jaren transformatie architectuur. Dit is een specialisme, omdat het vraagt om een specifieke houding en kennis van de architect.

Als transformatie-architect wacht je bijvoorbeeld met ontwerpen totdat je voldoende van de opdracht en het gebouw begrijpt. Dit onderzoek is cruciaal voor een sterk ontwerp. De mate van ingrijpen hangt af van nut en noodzaak. Bang om een uitdagend ontwerp te maken zijn we allerminst maar het is ook niet altijd nodig of gewenst om flink in te grijpen.

Een transformatie-architect is een specialist en een generalist in één persoon. Je moet als transformatie-architect veel weten van historische bouwtechnieken en ontwerpfilosofieën, maar tegelijkertijd thuis te zijn in actuele architectuurstromingen. Daarnaast is het van belang om het overzicht te behouden zodat het gebouw samenhang vertoond en door alle lagen heen een hedendaagse filosofie uitdraagt. Wij noemen dit contextgevoelige architectuur.

OOST heeft zich gespecialiseerd in het maken van goede plannen voor bestaande gebouwen en locaties en maakt die klaar voor de toekomst. Dit betreft vaak hybride oplossingen waarbij verbouw, renovatie en restauratie gecombineerd worden met nieuwbouw. Daarom is transformeren zoveel meer dan verbouwen.

Transformatie architectuur is per definitie duurzaam.

Duurzaamheid

Transformatie is in essentie een uitermate duurzaam proces. We gaan namelijk uit van hetgeen aanwezig is en daardoor slopen wij minder en hebben ook minder nieuw materiaal nodig. OOST sloopt alleen als het moet.

Getransformeerde gebouwen gebruiken minder energie dan voorheen. OOST is geen voorstander van gebouwen met omvangrijke installaties. Dit soort gebouwen zijn niet voor mensen gemaakt maar voor een theoretische werkelijkheid. Mensen hebben frisse lucht nodig, ramen die open kunnen en daglicht.
Duurzame materialen zijn vooral materialen die lang meegaan en veranderbaar zijn om daarna nog langer mee te kunnen. OOST gelooft niet in het gebruik van materialen die wel duurzaam zijn op het moment van winning, maar vervangen moeten worden na 10 jaar. OOST bouwt voor de lange termijn en bouwt vooral voor een veranderende toekomst. 

We gebruiken graag onderhoudsarm hout in onze gebouwen. Er zitten veel voordelen aan het gebruik van hout en we hebben inmiddels een ruime ervaring in het toepassen van houten draagconstructies, gevelelementen en interieuroplossingen. OOST maakt actuele, lichte en strakke architectuur met hout, we ontwerpen geen houten blokhutten.

Bijzonder is dat OOST in samenwerking met DAG! een eigen moderne machinale timmerwerkplaats tot zijn beschikking heeft.Daar maken we alles wat we nodig hebben om unieke architectuur tot stand te brengen

OOST architecten heeft 25 jaar ervaring in het nadenken over, het ontwerpen en het bouwen van transformatie architectuur. OOST is winnaar van de Groene Giraffe 2011 een belangrijke duurzaamheidsprijs in de zorgsector.

25 jaar projectervaring!
Kijk waar ons team aan heeft gewerkt
Bekijk ons portfolio

De architecten van OOST! zijn prijswinnaars

Winnaar!
Groene giraf 2011
Winnaar! architectuur
publieksprijs 2011
Runner-up Architectuur
juryprijs 2011
Winnaar! Welstand
publieksprijs 2006

Contact met OOST Architecten

Ons kantoor 
Steenstraat 2
6511 TV Nijmegen
024-7370342 (ma- vr: 9:00-17:30)

Vraag hier uw brochure aan